Siete fotos tomadas el mismo día en las mismas calles. Es la liberación de Enghien-les-Bains a finales de agosto de 1944. Los alemanes están de retirada en el norte de París, pero reciben la orden de retomar y defender la ciudad a toda costa hasta el final y con todos los medios disponibles. Para ello llevan a cabo acciones punitivas contra la población, se reagrupan e inician una contraofensiva sobre Enghien y otras ciudades del norte de París
Sept photos prises le même jour dans les mêmes rues, c’est la libération d’Enghien-les-Bains fin août 1944. Les Allemands en retraite dans le nord de Paris ont reçu l’ordre de reprendre et de défendre Paris jusqu’au bout avec tous les moyens disponibles et réalisent des actions de punition contre la population, Ils se regroupent et lancent une contre-offensive sur Enghien et d’autres villes du nord de Paris.
Memoria, esa cosa que se escapa entre los dedos como la arena fina de la playa. «7 Photos» es un ensayo fotográfico realizado a partir de un hecho histórico fotografiado por mi abuelo Henri Kohan en 1944, unas fotografías que le hice a él en 1990 y otras que tomé en 2023, setenta y nueve años después. El tiempo humano deja libertad a la memoria para recordar, interpretar y rediseñar los recuerdos mediante trampas o autoengaños. Ese tiempo humano también dirige las ideas de la sociedad global de consumo que se ha apoderado de los pensamientos mediante los mismos engaños de entonces. Así, ¿Por qué fotografiar?
Mémoire, cette chose qui s’échappe entre les doigts comme le sable fin de la plage. «7 Photos» est un essai photographique réalisé à partir d’un événement historique photographié par Henri Kohan, mon grand-père, en 1944, des photos que je lui ai prises en 1990 et d’autres que j’ai prises en 2023. Soixante-dix-neuf ans séparent ces images. Le temps humain laisse la mémoire libre de se souvenir, d’interpréter et de redessiner les souvenirs à travers des pièges ou des auto-illusions. Le temps humain guide également la pensée, et la société de consommation mondiale s’est emparée des idées en se dupant avec les mêmes tromperies qu’auparavant. Alors, pourquoi photographier ?
Enghien-les Bains, Route de Saint-Leu / Avenue de la division Leclerc. 1944 / 2023.
«7 PHOTOS». Ediciones Carena. Ensayo fotográfico-histórico a partir de fotografías de 1944, 1990 y 2023. Fotografías de Henri Kohan y Marc Javierre-Kohan. Diseño: Gabriela Gonzalez / Ohmdisseny. Asesoramiento histórico: Laurent Fournier autor de «2e DB Dans La Liberation de Paris». Plàcid Garcia-Planas, periodista. Guilhem Touratier responsable colecciones del Musée de la Liberation de Paris – Musée de général Leclerc- Musée Jean Moulin. Christophe Legrand, Association des Anciens de la 2e DB. Corrección Francés: Laurent Fournier, Nicole Kohan. Corrección Castellano y coordinación editorial Carena: Jesús Martinez. Texto en Francés y Castellano. Tamaño: 31,6 X 20,5cm. 82 páginas y 40 fotografías. ISBN : 978-84-19890-48-1 DL: B 4107-2024
«7 PHOTOS». Éditions Carena. Essai photographique-historique basé sur des photographies de 1944, 1990 et 2023. Photographies de Henri Kohan et Marc Javierre-Kohan. Design: Gabriela Gonzalez / Ohmdisseny. Conseillers historiques : Laurent Fournier, auteur de «2e DB Dans La Liberation de Paris». Plàcid Garcia-Planas, journaliste. Guilhem Touratier, responsable des collections au Musée de la Libération de Paris – Musée du général Leclerc – Musée Jean Moulin. Christophe Legrand, Association des Anciens de la 2e DB. Correction en français : Laurent Fournier, Nicole Kohan. Correction en espagnol et coordination chez Carena : Jesús Martínez. Texte en français et espagnol. Dimensions : 31,6 x 20,5 cm. 82 pages avec 40 photographies. ISBN : 978-84-19890-48-1 DL: B 4107-2024
Henri Kohan. Enghien les bains, 1990.
Enghien les bains, Carrefour des trois comunes 2023.
Enghien-les Bains, Carrefour des trois comunes 2023.
En este trabajo, no he utilizado inteligencia artificial. En esta gran ofensiva neoliberal que busca dominar el sistema simbólico global mediante la destrucción del punto de vista del autor y la visión única del testimonio directo, NO he creado imágenes a partir de un algoritmo ni inventado nada. Simplemente utilicé Photoshop para fusionar varias fotos tomadas con 79 años de diferencia, una analógica y otra digital. Los personajes descritos son completamente reales, al igual que el testimonio. Solo cuestiono la memoria y la función de la fotografía en la memoria colectiva en una época, el presente, donde desaparecemos en las pantallas digitales que dan forma a nuestras experiencias y nos protegen de la realidad, llevándonos hacia un universo global manipulado y sin objetos, sin cuerpos, sin hogares, sin ideas nuevas y sin pensamientos diferenciados.
Dans ce travail, je n’ai pas utilisé l’intelligence artificielle. Dans cette grande offensive néolibérale qui vise à dominer le système symbolique mondial en détruisant le point de vue de l’auteur et la vision unique du témoignage direct, je n’ai pas créé d’images à partir d’un algorithme ni inventé quoi que ce soit. J’ai simplement utilisé Photoshop pour fusionner plusieurs photos prises à 79 ans d’intervalle, l’une analogique et l’autre numérique. Les personnages décrits sont tous absolument réels, tout comme le témoignage. Je remets seulement en question la mémoire et la fonction de la photographie dans la mémoire collective à une époque, le présent, où nous disparaîtrions dans les écrans numériques qui façonnent nos expériences et nous protègent de la réalité, nous conduisant vers un univers global manipulé et sans objets, sans corps, sans foyers, sans idées neuves et sans pensées différentes.
RESUMEN DE PRENSA
Plàcid Garcia-Planas. La Vanguardia del 20 enero de 2024.
7 Photos, la última entrega del fotógrafo Marc Javierre-Kohan, se puede leer como un ejercicio de memoria y de desmemoria. Memoria porque retoma las siete fotos olvidadas que dan fe de la terrible batalla que se libró por la liberación de Francia, durante la Segunda Guerra Mundial. Desmemoria porque, a día de hoy, lo que las autoridades europeas celebran con respecto a aquellos hechos carece de mensaje: el espíritu de lucha que ansiaba un mundo mejor corre el riesgo de apagarse. A su manera, 7 Photos homenaje al abuelo de Marc, Henri Kohan, que se fogueó como periodista a sabiendas de que las balas hacen menos daño que las fotos.
Jesús Martínez. El Sol Petit, 9 febrero 2024.
El vallenc: https://www.elvallenc.cat/noticia/57462/mitgeres-torna-a-valls-amb-una-nova-oferta-dobres-fotografiques-contemporanies
Sota el lema “DesMemòries”, arriba a Valls la setena edició de “Mitgeres”, la mostra anual de fotografia documental de gran format que es podrà visitar del 27 de setembre al 21 de desembre a la ciutat.
El centre històric tornarà a ser escenari d’una mostra única que explora la dualitat entre la memòria i l’oblit, oferint una reflexió profunda sobre com es forma, es preserva i es dilueix la memòria col·lectiva.
La programació d’exposició organitzada pel Casal Popular La Turba, Llumull Accions Audiovisuals de Valls s’ha presentat avui dimecres, 18 de setembre, i ha anat a càrrec de Francesc Parés, que ha destacat la doble vessant de “mostrar el llegat de la nissaga de fotògrafs vallencs Català-Roca, i per altra banda, reivindicar la degradació del barri antic de Valls”’. Aquesta darrera edició inclou un total de setze fotografies de destacats artistes; Mònica Roselló, Sergi Bernal, Blanca González, Jordi Jon, Pascale Descazeux, Marc Javierre i Sílvia Ramal, que tenen com a fil conductor “denunciar aquest increment de l’ultra dreta i feixisme a tota Europa” ha explicat Parés.
L’acte més important tindrà lloc el 28 de setembre amb la inauguració de la mostra; una ruta a peu que recorrerà els diferents espais i comptarà amb l’assistència dels fotògrafs participants
L’acte més important de Mitgeres’24, tindrà lloc el pròxim 28 de setembre, amb la inauguració de la mostra que comptarà amb l’assistència dels set fotògrafs participants i consistirà amb una ruta a peu que començarà a les 11 del matí al Portal Nou i que recorrerà els diferents espais de l’exposició fins arribar al carrer dels Metges, 14, al local del Casal Popular La Turba a on es podran veure quatre exposicions fixes, entre elles la de Pedro Mata i el XXI premi de Joves Fotògraf(e)s, amb la mostra “Coexistir” de Pau de la Calle Argelés, així com l’obra “426 Anarquistes” d’Antonio Luque. A més, d’un sentit homenatge a la fotògrafa i activista Mar Llop, que ha estat reconeguda pels seus esforços en la defensa dels drets de les persones trans.
També s’han organitzat tres tallers, presentacions i converses amb fotògrafs, l’espai “Vespres de fotografia” i el 19è concurs de fotografia “Patrimoni Vallenc”. Per als organitzadors, l’èxit de Mitgeres radica en la col·laboració amb escoles com l’IEFC i l’EADT i les entitats locals i els veïns i veïnes de Valls.
TARRAGONA DIGITAL https://tarragonadigital.com/societat/mitgeres-mostra-fotografia-documental-gran-format-valls_1989116_102.html
Arriba una nova edició de Mitgeres, la mostra de fotografia documental als carrers de Valls. L’edició de 2024 té per lema Desmemòries, i tindrà lloc entre el 27 de setembre i el 21 de desembre al Centre Històric de la capital de l’Alt Camp.
En aquesta ocasió, la mostra pretén «explorar la dualitat entre la memòria i l’oblit, oferint una reflexió profunda sobre com es forma, es preserva i es dilueix la memòria col·lectiva» exposen des de Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular La Turba, les entitats impulsores.
Enguany, l’itinerari compta amb setze fotografies de fotògrafs com Mònica Roselló, Sergi Bernal, Blanca González, Jordi Jon, Pascale Descazeux, Marc Javierre i Sílvia Ramal. Els materials tenen com a fil conductor “denunciar aquest increment de l’ultra dreta i feixisme a tota Europa” expliquen des de Mitgeres.
El divendres 27 s’inaugura la mostra de fotografia documental al carrer Mitgeres 24 on tinc el plaer de participar amb 7 Photos. Organitzat pel Casal Popular La Turba i Llumull Accions Audiovisuals de Valls aquesta és la setena edició d’una mostra que busca apropar la fotografia documental al carrer i reivindicar el Centre Històric de Valls. «Les façanes mitgeres dels edificis i les places del barri antic de Valls, que actualment pateix una degradació més que considerable tant arquitectònicament com socialment, es converteixen així en un museu a peu de carrer. La principal estratègia de la mostra és l’ocupació de l’espai públic per tal de despertar la complicitat emocional de la ciutadania i dignificar un barri deteriorat a qui, malgrat que és el centre de la ciutat, sembla que aquesta li ha girat l’esquena» tal com diuen els organitzadors.
Aquest any el tema de la mostra és «desmemòries», on es vol, «explorar la dualitat entre la memòria i l’oblit, oferint una reflexió profunda sobre com es forma, es preserva i es dilueix la memòria col·lectiva». D’això és exactament del que parla el treball 7 Photos, de les trampes de la memòria i de la construcció que fem dels nostres propis records en el temps. Dos dels muntatges a partir de les fotos del meu avi del 1944 i de les que vaig fer el 2023 s’han ampliat i penjat en les parets mitgeres.